NEWFOUNDLAND 
 

Historia.

Rasens föregångare är i stort sett okända. Man tror att ursprungsbefolkningen på newfoundland utanför nordamerikas östkust hade hundar av polarspetstyp. Dessa skulle ha blandats med europeiska mastiffhundar som följde med franska och baskiska fiskare över atlanten. Att pyreneerhunden finns med bland dessa anfäder anses klarlagt. Men oavsett bakgrund utvecklades rasen på newfoundland till en enastående drag-sjöräddnings-och klövjehund. Den hamnade i England och Frankrike på 1700-talet och vid mitten av 1800-talet hade engelsmännen format rasen till en enhetlig typ, lik den vi har idag.


NEWFOUNDLANDSHUNDEN är tillgiven, tålmodig och mycket foglig och mild till sin natur. Man bör dock inte glömma dess bakgrund som hårt arbetande hund.
Den här kraftfulla hunden är med sin sunda anatomi och dubbla päls som skapt för arbete i vatten, vilket den också visar med sin uppenbara passion för att hoppa  i och simma hur kallt det än är.


Hanar blir ca 71 cm, Tikar ca 66 cm.


De finns i färgerna svart, brun. vit med svarta tecken.


Det finns otaliga historier om hur newfoundlandshundar dragit upp drunknande människor eller simmat ut med livlinor till kantrade båtar. De har faktiskt haft tjänst som livräddare på en del engelska badorter, och bruksprov har förekommit inom detta arbetsområde.